News

Media

Přelet 2013, část 2 (Čarodějáles, Brno – Riviéra, 30.4.)

Takže trojáček, wau.
Slejzáme z Red Bull Tour Busu na Pražském Majálesu ve Stromovce. Program jsem otevřeli a ve vší skromnosti celkem velkolepě. Skoro by se zdálo, že všechno, co mělo nohy nebo kola, dalo si v tu chvíli sraz pod Red Bull Tour Busem a drželo nám pěsti. Aspoň tak si ty zaťatý pod sebou vykládáme…
Spěch. Náklad. Pac, pusu a čau. Za 8 hodin jsme zpátky. Drolící se Buddha a Indigový dítě se rozhodli, že musí ještě něco vyřešit a pojedou v závěsu, na cestu se tedy vydává jen Champion Sound, šampión zvuku Tomáš Sochůrek a dokumentarista Perník.
Přes všechny sliby, horrorový vize a špatný předpovědi je D1 aka Highway to hell úplně v pohodě a Vzducholoď si letí to svoje. Až někde na 160 nás znervózní symbol bouračky na 168 km. Dva kamiony se rozhodli ze samý nostalgie vyrobit narychlo autobus typu „harmonika“ a při těchto veselých hrátkách zamrdali dálnici tak skvěle, že je šlo objet jedině dvěma koly po trávě. Jestli zdravý nevím, ale všichni živý, a to je hlavní. My se zdržíme v řádu minut a můžeme pokračovat.
Lehce po 16:00 se hlásíme na pozici Riviéra. Úplná oáza klidu. Parádní areál koupaliště u řeky. Krásný počasí. V korunách stromů zpívají ptáci. O něco hůř je napodobují zpěváci na několika stagích. Pohoda. 17:00 Zrní končí a my jdeme stavět a zvučit. Chlapci ve voze číslo 2 trčí v zácpě před kamionovou harmonikou. 18:00 máme nazvučeno, máme začínat, ale MCho tu nemáme. „Podle navigace jsou 24 km odtud, jedou pomalu, ale jedou.“ Co teď? „Chvíli počkáme, pak dáme medley z Juste Debout, OK?“ OK, oni mezitím určitě dojedou. 18:10 situace se nemění, pojďme na medley.
Každá muzika má určený časoprostor, kde funguje. Že něco zvedlo ze sedadel 16.000 lidí v Bercy v Paříži ještě neznamená, že to donutí zvednout byť jen obočí 1.000 lidí v Brně na Riviéře při festivalu Čarodějáles. „Sabotage“, „Ante Up“, „Hip Hop“ nebo „Niggas In Paris“ jsou sice mrdy, ale tohle publikum přišlo na „Prago Ányjo, největší mrdy kámo.“ OK, nazí a mrtví. Předhození hladovému davu. Co dál? Instrumentální koncert? „Zvyřátka“, pojď si. Zvlhne nejedna bulva. Prostor dostane místní freestyle potěr. A pak Radimo zkusí, nakolik si pamatuje Katovu lyriku, když jen nehlídá záda jejímu váženému autorovi, ale je na to sám. „Myšlenkovej pochod“ dá, ale jinak se drží své parkety – saxofonu a flétny. V 18:45 začíná bejt jasný, že takhle už to kluci dneska dohrajou. Tou dobou už ale odeznělo zklamání, rozčarování i překvapení a publikum cení snahu. Kousky jako „Černobílá“ bez rapu dokazují, že i bez textu a bez mnoha taktu je ten hip hop muzika. A překvapení se stěhuje z publika na pódium. Jestli tady ještě před chvílí panovala obava, zda-li nepřilítne pozdrav v podobě zlatavého moku, vládne tu ke konci nálada doslova euforická. Společně jsme to zmákli.
A nebyla to haluška všimli si toho třeba i v reportu Abyss Zinu: „Další vystupující kapelu, hip-hopové PRAGO UNION postihla malá nepříjemnost, jejich frontman Kato uvízl při cestě do Brna v zácpě na dálnici a tak museli zbylí členové (naživo vystupují PRAGO UNION s živou kapelou pod názvem PRAGO UNION + Champion Sound livě band) trochu improvizovat. Instrumentální podání skladeb však i přes absenci zpěvu (rapu) mělo velký náboj a přihlížející fanoušky dokázalo rozhoupat do rytmu. Kapela nakonec vyzvala i odvážlivce z řad publika, aby Kata za mikrofonem zastoupili a nutno uznat, že především první vystupující „náhradník“ předvedl skvělý výkon.“
A teď zase rychle složit, naložit, omluvit, zúčtovat a vyrazit zpět do Stromovky, kde čeká na Champion Sound livě band třetí šichta – koncik s Majkem Spiritem.
Celý report z Čarodějálesu 2013 si můžete přečíst na stránkách Abyss Zinu TU:
Moc pěkný fotky, kde se párkrát mihne i Champion Sound livě band alá Radek Brázdil na serveru Muzikus.cz najdete ZDE:
A fotky najdete i na serveru Studentpoint.cz, nafotila je Veronika Pláničková a opět zachytila i torzo Pragofky v akci TADY:
Ještě jednou omluva. Bouračku na dálnici si nenaplánuješ, dělalo se, co se mohlo. Díky, že jste to vzali tak sportovně a podrželi nás. Díky Pavlovi za pozvání, díky Lukášovi a jeho partě za skvělou práci a vidíme se příště v plné sestavě. Třeba už 20.6. na Flédě, na křtu nové desky Prago UnionVážná Hudba, kde budou Kato, Maro, kapela Champion Sound livě band i dechová sekce Krotitelé Dechů.

Zpět