Media

Prago Union na rozhovoru aneb důležitá je muzika!

Prago Union jsou po několika letech zpět s novou deskou. Vedle Kata už nenajdete DJe Skuplu, nahradil ho však velmi kvalitní DJ Maro. DJ Maro nascratchoval celou desku a teď působí jako DJ, ale i hypeman, při koncertech. Za gramofony ho však můžete vidět i v partičce Gambrs Reprz.

Vzhledem k tomu, že máte venku novou desku, tak se moje první otázka bude týkat právě jí. Povězte, jaké máte ohlasy na Dezorient Express?

Kato: Album je venku něco málo přes tři týdny, takže těžko hodnotit. Velmi mile mě ale překvapil už křest desky v Lucerně Music Bar, na který se přišlo podívat opravdu dost lidí, konkrétně 700 a atmosféra nemohla být lepší.

DJ Maro: Jak říká Kato, je těžké dělat už teď nějaké závěry, ale od skalních fandů a kamarádů máme velmi dobré ohlasy.

Jaký je to pocit, když stojíte na pódiu a pod sebou máte jen fanoušky, kteří se přišli podívat na vaší show a znají vaše texty? Užíváte si to ?

K: Na to většinou nezbývá moc času, zvlášť teď, když hrajeme tolik nových věcí, protože chceme aby si to užívali především lidi. Většinou jsme nervózní jak sáňky v létě, ale když se to povede, je to samozřejmě super.

M: Přesně tak, já celou show sleduju Adama, abych ho mohl doplňovat a všechno kalapalo, tak jak má.

Mezi poslední deskou Prago Union a Dezorientem uteklo skoro 5 let. Proč tak dlouhá doba?

K: Když něco dělám, tak se do toho snažím dát maximum. Potřeboval jsem načerpat nějakou novou inspiraci. Čekal jsem zkrátka, až budu mít zase dost co říct. S každou deskou se tak „vypíšu“ ze všeho, co se ve mě nahromadilo od tý poslední a tak potom musím zase něco „nažít“, aby to mělo smysl pro mě i pro lidi.

Pohybujete se na české scéně. Jaký na ní máte názor? Poslechnete si někdy třeba i jinou tuzemskou kapelu?

K: Téměř všechno, co bych řekl k první části tvé otázky je už řečeno skladbou Hip Hop z Dezorientu, takže se nebudu opakovat… Samozřejmě jsou tady i kapely, které si rád poslechnu a mohu i říct, že jich je více, než ještě v nedávné minulosti. Ale, když jich bude ještě víc, zlobit se nebudem. Chce to víc lidí. který to dělaj dobře, čistě, ale po svym.

Kato, ty už se na scéně pohybuješ opravdu dlouho. Pověz nám, jak vnímáš celý posun za tuto dobu?

K: Změnila se opravdu spousta věcí. Nejvíce asi to, že lidi před lety muziku vnímali daleko víc. Sami si jí vyhledávali a užívali. Dnes je kolem toho mnohem víc lidí, což je fér a o tom jsme i snili. Celkově ale lidi přestali hudbu vnímat tak osobně a vážit si jí. Asi je to tim, že se jí na ně hrne ze všech stran tolik, že rozpoznat mezi tím množstvím tu, která stojí za to, dá fušku, kterou si je ne každý ochoten dát. A to, že je mezi nimi hodně mladších ročníků? No a? Když mi bylo 15, tak jsem nebyl jinej. Vzal jsem tátovy rifle a obrážel jsem klub za klubem. Čím víc lidí to zaujme, tim víc jich zůstane a bude moci vytvořit stabilní a soběstačnou scénu v budoucnu.

V souvislosti s novým albem vás čeká i spousta koncertů. Kde vás budeme moct vidět?

M: Určitě se potkáme na nějakých festivalech, jako třeba Votvírák, Hip Hop Jam a Hip Hop Kemp. Mezi tím však budeme objíždět hlavně kluby všude možně po republice, takže čekujte stránku pragoUnion.cz, která bude nfungovat na 100% už v nejbližších dnech a kde vždy najdete všechna data potvrzených akcí, vedle jinejch věcí samozřejmě.

Nepřemýšleli jste někdy, že pozvete na desku nějaké hosty? Featuring teď dost ve světě letí.

K: Letí? No, to už pár let, ne? :) Pro nás je důležitá muzika, potažmo písnička. Když ta si říká o faturing a ten jí o něco obohatí, pak sem s ním. Jinak je to k ničemu. Faturing pro faturing nemá smysl. Nechceme si honit triko na jménu jiných. Konkrétně na Dezorientu to dopadlo tak, že bez hostů, ale to neznamená, že to byl plán. Prostě tam nebylo místo. Do budoucna se ale samozřejmě ničemu nebráníme a i bysme měli pár nápadů s kým bysme chtěli pracovat.

Mohu vás poprosit o vzkaz pro naše čtenáře?

M: Rozhodně nelámejte hůl nad českou scénou. Přijdou ještě velké věci.

K: Scéna jste vy. Vy tvoříte českej Hip Hop, takže je jen na vás, jakou muziku budete podporovat a kam se to bude dál vyvíjet. Myr!

Zdroj: hip-hop.cz

Zpět