Media

Prago Union: Vrcholně inteligentní rap

Tam kde v roce 2001 pozvolna končil Chaozz, v oné zemi kouzelné hiphopové poezie, zrodilo se roku 2002 uskupení Prago Union. Z rapového učedníka se stal Mr. Lyriky, když si Deph změnil své AKA a povstal znovuzrozen jako Kato. Postavil si vlastní studio, hostoval kde se dalo a všude předváděl své velké básnické střevo.

Přišel rok 2005 a senzační debutové album Hrubý Domácí Produkt, s nyní již legendární skladbou Verbální atentát, ve které „kandidát vět“ Kato nadchnul neortodoxní a inteligentnější část tuzemské hiphopové scény, a to nejen hláškou „…tváříte se jako gangstas a neumíte ani zabít čas…“.

Tam kde končí HDP odtamtud vyjíždí Dezorient Express. Vlak neobyčejné poezie jedoucí v poměrně vyklidněném tempu, neúprosně směřující k dokonalosti. Jízda trvá 70 minut, a možná celý život, záleží zda jste člověk, jepice či prvok, nebo jaký zrovna máte pohled na svět.

Ano, album Dezorient Express je nonkonformní, a baví stejně poprvé jako posté, z jednoho poslechu se jich totiž v mžiku může stát sto i tisíc, kdy se z hiphopu pomalu ale jistě stává bigbít. Kata na albu nezastaví nic, a jeho hlas je jistý, přesný a neuvěřitelně imaginativní. Nic mu na kvalitě neubírá ani celkové našišlání textů, když Kato přišel o většinu svých zubů. Sám Kato řešil, jestli album vydat v této podobě nebo si nejdříve opravit chrup a nahrát ho znovu. Nakonec se vydal první cestou a na křtu desky Dezorient Express slíbil, že toto album narapované s novými zuby, dá volně ke stažení na internetu. Popravdě není ani třeba.

Jedna z nejjemnějších podob rapové lyriky, texty o životě a jeho osudových hranách, a stále ten originální chill-out, ještě jedna dávka vtipu navrch a máme v rukách nejlepší rapové album současnosti. Pravdou zůstává, že k ideálnímu vstřebání jeho skvostného materiálového obsahu je potřeba poněkud vyšší kognitivní procesy, či osvojení pokročilejšího lingvistického aparátu. A to stále děti té části scény, za kterou stojí Bigg Boss, prostě nemají. Vyzdvihovat jednotlivé skladby je naprosto zbytečné, neboť kompaktnost celého vlaku stojí na všech jeho částech rovnoměrně. Toto jsou příběhy pražských ulic a Dezorient Express právě odjíždí na okružní jízdu…

Hodnocení: 100%

Zdroj: t-music.cz

Zpět