Media

MC Kato: „Dělám hip hop trochu jinak, nedržím se nějakých šablon“

Rapper ze staré školy, ale také textař v reklamní agentuře MC Kato vydal se svým projektem Prago Union novou desku. Ta boduje stejně jako první.

Nová deska hiphopové skupiny Prago Union na sebe nechala relativně dlouho čekat. Debut nazvaný HDP (Hrubý domácí produkt), který pražská dvojice vydala před bezmála pěti lety, sklízí stále mnoho kladných kritik. Stejně tak to vypadá i s jejich druhou deskou Dezorient Express, která je v prodeji od letošního května a dostává od kritiků plné bodování. MC Kato, známý také jako Deph z rozpadlé hiphopové formace Chaozz, je mnohými brán jako nejlepší český rýmař. Prago Union tvoří mimo Kata také DJ Mara.

Proč jste, po velmi zdařilé první desce, čekali s novou deskou pět let?
Nechci vydávat něco, jen abych něco vydával. Taky nechci jen tak plýtvat materiálem, svým časem a samozřejmě taky časem posluchačů. Bylo to tak, že jsem asi tři roky dával po kouskách materiál dohromady. Když jsem byl dva roky nazpátek v nemocnici, měl jsem konečně čas to utříbit a pak jsem zjistil, že je toho vlastně dost na desku.

Deska HDP byla a je považovaná za jednu z nejlepších českých hiphopových desek. Neměl jsi strach, že druhá deska bude třeba horší?
Mám rád muziku, která ke mně patří, a především pak nežiju nějaký svůj mediální obraz. To znamená, že se vždy snažím sám od sebe udělat něco, co bude lepší než to předchozí. Jinak by to nemělo smysl. Takže jsem věděl, že to lepší bude. Jinak bych to nevydal.

Máš zdravotní problémy se zuby, proto lehce s prominutím šišláš. I novou desku jsi tak natočil, ale někde jsem se dočetl, že sis chtěl zuby před nahráváním opravit…
Chtěl, nechtěl, zubař je otázka peněz a v mém případě je to hodně náročný zákrok, a teda drahý. V současné době už to je ale v procesu, asi před měsícem mi vytrhli sedm zubů a čeká mě dalších deset. No a až se to zahojí, tak mi zubaři začnou něco v puse budovat.

Mnoho lidí tě zná jako MCho, ať už z Prago Union, Chaozzu nebo z jiných projektů. Co vlastně děláš v civilním životě?
Průsery… Taky dělám textaře v reklamce. Po skončení střední školy jsem na vysokou nešel, protože už se rozjel Chaozz. Můj život byl jenom muzika, a když jsem potom hledal práci, tak jsem zjistil, že vlastně neumím nic jinýho než psát nesmysly. Tak jsem si musel najít něco, kde se nesmysly píšou. Nic jinýho bych asi nezvládl, možná bych jednou chtěl svoji pekárnu…

Pekárnu?
Pekárnu, protože miluju vůni čerstvýho pečiva. Anebo truhlárnu. Možná teda truhlárnu s pekárnou na kombinovanej provoz.

Vrátil bych se ještě k muzice. Čekali jste s Prago Union, že vaše novinka Dezorient Express tak zaboduje? Čím to je?
Asi to dělám trochu jinak než ostatní. Docela mě mrzí, že hodně lidí, co by na to měli, to nedělá po svým. Drží se pořád nějakých šablon. Začal jsem dělat hip hop, protože v něm můžu zpívat o čemkoliv, ale hodně hoperů si tady vytvořila nějaký mikrosvět, který s realitou nemá moc společnýho. Přitom to jsou normální kluci jako všichni ostatní. Samozřejmě je tady i hodně lidí, kterých si moc vážím.

Zdroj: metro.cz

Zpět