Media

Prago Union – Dezorient Express

Ať už dnešní veledůležitý duel našich hokejistů dopadne jak chce, důležité je, že tento tým ukázal po několika letech znovu bojovnost a zároveň cestu, jakou se vydat. U nás vyznáváme stejnou filozofii, že není důležité vyhrát, ale předvést výbornou, čistou a zároveň tu nejšpinavější hru. A stejnou filozofií se evidentně znovu řídí i miláček českých uší – Kato. Zuby jsou sice fuč a i další kritiky nachází „čecháčci“ neodpouštějící úspěch, ale skutečnost je prostě jenom jedna: Dezorient Express je přinejmenším lyricky nejlepším českým albem všech dob. Ostatně nejenom boží mlýny melou sem tam pěkný píčoviny.

Najdou se nedostatky jako to, že si Kato nepamatoval na křtu desky několik textů, že ve skladbě ‘Apropo’ je recyklován Katův featuring z Wutyho alba nebo zmíněné zuby, ale dokonalost je poslední vlastnost, na kterou by si Kato hrál. Dezorient naplňuje ty, kdo si přáli HDP v novějším kabátu. ‘Verbální atentát’ nahrazuje nová nálož hlášek a battle myšlenek ‘Hip Hop’ kritizující celou českou „nescénu“, ‘Hadí počty’ nahrazuje ‘Myšlenkovej pochod’ s notoricky známým refrénem nebo ‘Interloudu’ střídá svěží skitovka ‘Funky stav’. Dezorient Express však přiváží spoustu nových myšlenek a témat a především srdceryvnou záležitost ‘Nadživotní’ na počest DJ Alimu. Rest in peace. „Hláškypná“ ‘Rozcvička’, ‘Hledám’, temná ‘Krajní prostředek’, nostalgická ‘Procházka parkem’ nebo mezi lidmi často oblíbené ‘Outro’ jsou další mistrovské kousky, ale zřejmě bychom nakonec vyjmenovali všechny skladby a zjistili, že nás album baví od začátku do konce a že ho musíme poslouchat neustále dokola. A je to pravda.

U Prago Union platí fenomenální jev, který je vlastní jen českým filmovým klasikám jako Pelíšky nebo Homolkovi, že spousta z nás používá hlášky z textů HDP a už nyní i Dezorientu v každodenní mluvě a po stopadesátém poslechu alba budem znovu a znovu nacházet nové a nové hlášky. Dezorient Express i přes svojí „netrendovost“ má skvělou prodejnost, mluví a píše se o něm denně a hojně se i hodnotí. A existuje jen minimální meta chatařů, která album hodnotí jinak než „nejlepší album“. Přestože nás letos čekají ještě velké věci – lyricky už Kata nikdo nepředstihne. podpořit je vážně nutnost a pokud je pro tebe CD mrtvej formát, whatever, v prodeji jsou i trika. Pokud bychom měli album hodnotit v naší pokerové terminologii, tak to není „jenom“ poker ale Royal Flush jak vyšitej.

Hodnocení: 5/5

Zdroj: royal-flush.cz

Zpět