Media

Prago Union – Dezorient Express. Kato je nejlepší pasák!

Budovatelé lepších zítřků by z Prago Union jistě radost neměli. Jedna stříbrná placka za pětiletku, to opravdu nevypadá jako těžba nad plán. Nicméně MC Kato nám názorně ukázal, že počkat se někdy vyplatí.

Za pět let se mnoho věcí změní. V roce 2005, kdy Prago Union vydali svou debutovou desku HDP, například ještě nefrčel facebook, internet v mobilu měl málokdo a George W. Bush načínal své druhé prezidentské období.

Teď jsme v roce 2010, z Bílého domu se na všechny široce usmívá Barack Obama, lidi učurávají z nového iPadu a kdo není na facebooku, ten jako by nežil. Ale Prago Union jsou stále stejně dobří.

Dezorient Express o sobě dává hodně vytušit už z názvu. Ano, častokrát se při poslechu této novinky cítíte jako na špatně seřízené housenkové dráze, která s vámi a s Katem v první řadě háže zběsile na všechny strany života. Jednotlivé texty jsou podané jako hodně osobní zpověď, což není v českém hiphopu ojedinělá snaha. Jenže v případě Prago Union se nejedná o klasickou trojkombinaci „kurvy, chlast a chlebíčky“, ale spíše o příběh borce, který se pět let snažil hlavně porvat sám se sebou. Jak říká Kato hned v úvodní pecce Rapviem 2: „Není dvakrát chachá mít vlastní špičky v patách.“

Každý z dvaadvaceti nových tracků je typický dvěma znaky: ostrým kulometem Katovy takřka bezzubé „klapačky“ a pohodovým beatem. Neskutečně vychytané metafory a hrátky s různými významy stejných slov, k tomu sem tam rýpanec do kolegů s rovnými kšilty a obřími triky („Vsadím se, že jste si taky všimli, že MCs hází obří stíny a přitom šimry šimry!“), ale hlavně plno šťouchanců pod vlastní žebra. Oproti předchozímu albu se také objevuje překvapivě mnoho vulgarit. To je po špatné výslovnosti druhá věc, která mě na desce zprvu zarazila. Nicméně je třeba říct, že oblíbené „Prago pyčo!“ umí Kato vystřelit z úst pořád precizně.

Vyzdvihnout nad ostatní zaslouží Myšlenkovej pochod, který je plný vtipné sebekritiky („Jsme mistři ve stavění na cizích základech, máme léta praxi v těch nejblbějších nápadech“). Dalším zajímavým počinem je Hip Hop a následující Rozcvička, kde se Kato hodně tvrdě obouvá do české hiphopové scény. Nejlepší je snad poznámka „Myslím, že jsi mámu špatně pochopil, když ti říkala, aby ses teple voblík.“ Opravdu jsem nevěřil svým sluchátkám. Ale jo, on to Kato fakt řekl!

Kdybych měl vytahovat každou vychytávku, kterou mi rapující blázen s bradkou vyrazil dech, četli byste tento článek ještě zítra. Jednoduše řečeno – Prago Union nemá na české hiphopové scéně konkurenci. A Kato to znova potvrdil. Jazykové hrátky mistra slova (Laco, promiň, ale ty to fakt nejsi) zkrátka můžou ostatní čeští tvrďáci jenom sledovat s otevřenou hubou a pocitem méněcennosti. Proto určitě zalovím v pokladničce, vytáhnu tři stovky a Dezorient Express si koupím. Doufám, že se podobně zachová co nejvíce fanoušků Prago Union, aby se mohl Kato do života znova zakousnout s opravenými zuby. Zaslouží si to, protože je fakt nejlepší pasák. Cože? Kato? „No jasně, protože všechny moje beaty šlapou!“

Zdroj: superbeat.cz

Zpět