News

Křest před křtem (Urban Market, Stará tržnica, Bratislava, 31.5.)

Prago Junjn a Blava je kombinace klasická. Prago a Moja Reč aka Reč A Prago aka RAP je taky kombo ověřený. V pátek 31.5. to ale stejně bylo všechno jinak. Moja Reč totiž nehrála s Žampyjonem, ale se svojí kapelou Komplot. A Pragofka hrála se svojí kapelou Champion Sound, jenže tahle její kapela měla za bicíma poprvé nového bicmana Guryho. K tomu poprvé zaznělo pár nových skladeb z desky Vážná Hudba. A ještě se všechno konalo v nových prostorách Staré tržnice. Důvodů k napínavému očekávání „jak tohle všechno dopadne“ bylo tedy rozhodně dost.
Ale zpátky na začátek. Na začátku dnešního příběhu je náš vládce kol z oceli, DJ Mej To The Rou. Ten šel tak dlouho do sebe, až zabloudil. Úctyhodně se v tu nejblbější možnou chvíli hecnul, že dodělá snippety z desky, až vyrážíme o slabé 2 hodiny později. Dík, jsi týpek. Pnutí. Mravenčení. Dusno. Někdo husinu. Někdo chicken skin. Každej podle svýho, ale že je „něco ve vzduchu“ je nám jasný každýmu.
Gury stepuje na pozici v Jihlavě už ty dvě hodiny a tím naše dnešní klika na dochvilnost končí. Dneska to totiž nevychází ani jindy metronomově přesnému Pernikovi. To už se okna Vzducholodi potí víc zevnitř než zvenku a nervy lehoulince tečou. „Proč nepřijede dřív Moja Reč?“, „Nešlo by to celý posunout?“ Jo, mít pevný bod, pohne jeden i Zemí. Brousíme diamant. V kostrbatém vynalézání toho, co by mohlo udělat okolí, aby vyrovnalo naše lemplovství, se blížíme dokonalosti. Bohužel nemohla a nešlo.
Košo se na místě snaží tvářit sportovně. Nejmíň z půlky ale může za jeho schvácenost naše dnešní manýra. S O R R Y. Před Starou tržnici přijíždíme ve stejný moment jako Moja Reč a jediný, co teď můžeme, je: bleskově tahat, stavět, zvučit. A tak se činíme. Lidskej řetěz. Ferda Mravenec by to ocenil. Chobotnice našeho zapojení začíná přerůstat hlavy a vylézat ze stránek stage plánů jak z románů Verneovic Julka. Nejde jí zkrotit jednou rukou. Nakonec se to ale povede a můžem pódium předat MR.
Prohlídnem si parádní stánky, co tu prezentují svůj tovar. Poklábosíme u Ajlávmjuzik. Pokoupíme někdo brož, někdo vinyl, někdo comics a vyrazíme vstříc dobrodružství zvanému „chálečka“. Když se dovalíme zpátky, můžem si nechat lehce slehnout, mrknout, jak to šlape Supovi s Delikem, když mají za zády nejen Jozefa Bengerera, ale i dámy a páni, toto je Komplot. Šlape jim to skvěle. Vladex dá na Vecův výkřik z publika fór z bunkru na konci války a Pragofka může jít na TO.
Gury nedává moc znát, ale je jasný, že je na trní. Sedí na tý fakírský židličce. Drží ty paličky, co pálej. A buší do bubnů, co hořej. Jako by nic… Krom klasik, co dávno zlidověly sálem rezonují i „Recept“, „Jessli dovolíte“, „Taková doba“ a nová podoba pecky „Otázky“. Jako by nic.
Končit se musí v deset a tance chtivý kusy se přemisťují na balkon o kousek vedle do KC Dunaj. Jedli, pili, hodovali a jestli neumřeli, snaží se tam protančit střevíce dodnes. Gury svůj zahraniční křest ohněm přestál. Neshořel. A akce Urban Market byla v krásném prostředí Staré tržnice velká pecka. Díky, že nás tam Košo a Mišo pozvali. Díky Džunyja aka Uokrekin za support a panáky. Díky lidem, co to s náma vydrželi a pařili pod pódiem. A v neposlední řadě letí šadaut pro Petru B. za fotky. A Blavo, vidíme se na podzim, s novou deskou. UUU ÍÍÍÍ.

Zpět