News

Čest souboru je nám nadevše (Karvinský Majáles, 8.5.2013)

Byl další podvečer, osmý Máj. Osmý Máj, dalšího Madžálesu čas, ozvěny čtyřiceti litrů člověka v Brně ještě v nás. Teď už ale Vzducholoď letí na trase z Brna do Karviný. Trasu známe výborně. Stovky kiláků asfaltu a betonu. Tu a tam panorámata. Všade díry. Počasí je fajn, před Ostravou se ale zdá, že se chystá srážka se stěnou z vody. Nad Metan City hrozí mraky jak tři vykřičníky z jednoho blbýho loga. To nevypadá nejlépe.
Jít ze sucha do roztrženýho nebe se odehraje na padesátimetrovým sprintu našeho Sprintera. Mlhovky. V pohodě, po pneu kotníky ve vodě. Spíš loď, než vzducho. Dobrý dva kiláky uprostřed monzunovýho chcance to vypadá, že plán na dnešní open air koncik je vážně veliká utopie. A jestli jsme si libovali, že se nás klika s dobrým počasím drží, jak hovno košile, že se nás tahle klika právě pustila… Po každým chcanci vyjde znovu sluníčko, a tenhle chcanec zabral pár minut. Živly se vytloukly, atmosféra se nabila energií a vypadá to na epický závěr.
Šikmou věž v Karviné už jsme viděli, ale parádní areál s lodičkama v parku Boženy Němcové za dne můžeme vychutnat až teď. Co loni v noci vypadalo jak blata, ve kterých se utopil dům rodu Usherů, je přes den úplná romantikovic zátoka. Vygradovaná partou čerstvých káčátek, co bezradně hledá mámu u vstupu do backstage. Krása taková, že Maro potřebuje umotat mocnýho a čučet do rybníka.
Všechno je to paráda, lehnout si na záda. Jen o den předtím jsme viděli na akci se stejným názvem o pár set kiláku vedle 40 tisíc. Dneska zatím tak 400 kousků. Neva. Jak se chystá Prago Anyjon, začínají se i lidi scházet. Pome. Máme hodinku na to, obrátit si přítomné na svojí stranu. Daří se to první skladbou. Karviná cení, se cení. Když po posledním kousku Bobíni okamžitě odbíhá s půjčenou hajtkou, dá si jen malý kroužek, jak si obecenstvo žádá víc a Pragofka musí zpět na scénu, co znamená svět.
Jedna výzva pokořena a už tu čeká další. Místní beton vzývá hru v balón a domorodci v barvách Baníku Karviná hází rukavici. Čest souboru je nám nadevše. Prágo Čůryjo svádí výškově i skills velice nerovný souboj statečně a se lví zarputilostí hledají maximální tepovou frekvenci na hranici kouslé pumpy. BJ Adamski překvapuje nekompromisní trojkou. Mejrou James odhazuje svůj širák v dál a pak už si dělá striktní muskulatůrou prostor pod košem a doskakuje i dopichuje jako by zítřka nebylo. Affro Iverson klame pupkem, překvapuje cross over driblingem a smrtící rukou… Přes všechny parády a pokusy o ně nám soupeř sází alley hoopy, jako by se nechumelilo. Naším jediným štěstím je démon alkohol a fakt, že sport a alkohol není nejlepší kombo ani pro profíky. Když vás někdo vidí trojmo, neví koho bránit. Tomu a životnímu nasazení vděčíme za to, že odcházíme se vztyčenou hlavou a nedostali jsme pytel.
V Karviný tedy výhry až nevýhry na všech frontách a nekonec velice příjemnej mejdan, po kterým se rozbitý na atom vracíme na pozici do Stověžatý. Díky Danovi za pozvání, fandům za fanděním a místňákům za hru v balón. Veliký to bylo a díky za to.

Zpět