News

Narozky, vzpoura a ledovka (Žlutý pes, Pardubice, 14.12.’12)

Kolikátý narozeniny to teď v rychlým sledu absolvujem s oslavovým candrbálem Prago Union, to teď z hlavy nespočítám a asi to už ani nikdo neví. A ne snad že by to bylo důležitý, když si to v pátek 14. mažem na Pardubice.
„Návrat na místo činu“ je vždycky aspoň trochu nostalgická záležitost. Navigační taktika „až tam dojedem, tak si vzpomenu“ při hledání klubu, kde jste byli jedinkrát v životě, a to jedinkrát se navíc odehrálo před více jak deseti lety, je ale ještě míň spolehlivá, než náš Wolfgang. A když zkusíme přepnout na nouzový režim aka „to se nějak doptáme“ a místní domorodci se zaklínají univerzální výmluvou „nejsem odsud“, začíná se naše víra v kultovní status podniku dnešního večera lehce viklat. Navádění Žihadla s dlouhým doletem a plochou dráhou letu se ujímá Soundbwoy Killa aka Lobo Tom aka Tomáš a velí „je to někde u toho koupáku, jak byl první Kemp. S rozhodností sobě vlastní nás posílá do zákazu vjezdu, když se ale naposledy pro jistotu ptáme jednoho lokála a ten s nechápavým výrazem „žlutý pes?“ jen krčí ramenama jako že „nenechám se nachytat, žlutej pes přece neexistuje“, nevěříme nikomu a ničemu. Ale světe div se, po sto metrech jsme tu. Parta sice pochybuje, kdo může dorazit do klubu na kraji města, o jehož existenci neví ani v ulici, kde se nachází, ale když vytaháme krámy a pochybnosti zajíme výborným cateringem, už nikdo neremcá a těšíme se na večer.
Klub Žlutý pes se začíná plnit od samotného otevření a během chvilky je víc, než jasné, že párty v duchu vyvolávání duchů se dneska rozhodně konat nebude. A shop Umerkura.cz tu dneska oslaví svoje narozky jak se sluší a patří. Návrat na místo činu je to i pro Radima, který zde má vazby na svoje kořeny v taneční muzice a spolu s MC Vaantem tu na ně s vlhnoucím okem nostalgicky vzpomínají. Když se k nim připojí ještě Viktor a začne vyprávět různé bohatýrské příhody o legendárních místních figurách, utíká čas tak rychle, že si pořádně ani nevšimnem, že tu jaksi chybí duo hero alias Kato a DJ Mejrou. Bez trochy vzrůša by to nebylo úplně ono. Půl hodiny po plánovaném začátku hlásí Viktor do mikrofonu „klukům odklonili vlak, ale za půl hodiny tu budou a jdeme na to“. Sklízí pískot a záleží jen na výkladu, co tím chtěli pískající básníci říci… Stejně jako kdykoliv předtím ale vše dopadá dobře a když už sálu začínají téct nervy, stojí ve dveřích Kato se svým odzbrojujícím úsměvem, vše je odpuštěno a jde se na věc.
Defski je celkem vážně nemocen, nemůže ani pořádně dýchat. Jiný rappa na jeho místě by neopustil ani pelech, natož aby někam jezdil a tam někde ještě víc jak hodinu a půl rapoval, ale Kato by v tom svoje fanoušky nenechal. Neudělal to ani se zlomenejma žebrama, neudělá to ani teď. To jen na vysvětlenou, proč mu občas dochází dech a jak po něm lape, jeho freestyleově nafrázovovaný texty není možno zdvojovat. Jinak ale koncik plyne jak voda a narozky Umerkura.cz se slaví více než čestně. Lidi tančí, lidi fandí, lidi řvou. Paráda.
Všechno, i tahle tahle veselka jednou končí a jelikož nás meteor parta děsí námrazou a neplánovaným driftováním, balíme fidlátka a hurá zpět na Prahu. Můj orientační nesmysl opět zasahuje a provokuje menší vzpouru na lodi Žihaunty, ale vše se uklidní a do stověžatý dorážíme v klídečku. Teprve když se po pátý ráno řítíme s Radimem jako poslední vysadit sami sebe, začne to pravý zavolantový vzrůšo. Na Chodově nám chcanec začíná mrznout na předním okně a je jasný, že je zle. Jasný je to všem, krom řidičů kamionů, ale když je průměrná rychlost na dálnici 70 a mimo ní 20 a bavíme se v jednotkách km/h, je to prostě v prdeli. Zima je krásná když všechno zahalí sníh a led, je to úplná romantika. Když hamstnete na brzdu před vlakovým přejezdem a ono nic, je jediná romantika, že přes spustlý přejezd ani tentokrát nic nejelo. Když v posledním kopci před garáží dáváte moonwalk se dvěma tunama železa a v půl šestý ráno přijde krump s kýblem písku, je to fakt paráda… Ale konec dobrej, všechno dobrý.
Díky klukům Umerkura.cz za pozvání, hrát na 13. narozkách jednomu z mohykánů vinyl shopů u nás nám bylo ctí. Viktore díky. Díky zvukařovi a jeho partě, s takhle profi přístupem jsem se snad ještě nesetkali. A samozřejmě díky všem, co s náma přišli pogratulovat Umerkura.cz a zakalit na náš koncík. UUU ÍÍÍÍ

Zpět