News

Hopsa hejsa do Brandejsa

Přiznám se bez mučení, v Brandejse jsem asi dosud nikdy nebyl. Chaozz tu sice kdysi natáčeli, když Honza Marek přestěhoval svoje studio Landscape na místní zámek, ale to už je ale opravdu hodně dlouho.
Když se nám ozve Marek, že tu chystá v letním kině Houšťka na závěr prázdnin akci s názvem Retro Hip Hop Mejdlo, zní to jako výborný nápad. Když se den předem ochladí o 15 stupňů a začne chcát, mou vírou v dobrý nápad to lehce otřese. Když v den akce chčije stále a zázrak v podobě náhlého nečekaného azůra se nekoná, volám Markovi, smířen s tím, že se akce bohužel z důvodu nepřízně počasí ruší nebo minimálně přesouvá… Nic z toho se ale neděje „Všechno je pod střechou, pódium i publikum, na všechno jsme připravení, vše platí a zůstává na původním místě“ slyším ale místo toho z mobilu. Tak supr.
Dorážíme na čas. Letní kino Houšťka je impozantní jako snad každý pořádný letní kino. Je obří. Obří jako třeba hlavní stage Hip Hop Kempu, takže vážně dost obří. A k tomu ozvučení jako na Pink Floyd. Narváno ale úplně není. Spíš naopak. U vchodu se nadranej writer snaží proskakovat svým výtvorem, co namaloval na stěnu ze strečové fólie. Pod plachtami a deštníky se hloučky nejskalnějších schovávají před deštěm. No zkrátka scenérie apokalyptická.
Program ale pokračuje, jako by deště nebylo. Podroušený konferenciér zkušeně proplouvá beatbox battlem, hajpuje dav po pódiem, když ho rozjíždí „hopsa hejsa“ a ten mu nadšeně v ústrety volá „do Brandejsa“. K dobré zábavě přispívá nejednou perlou: „To, že vyhrál neznamená, že je lepší“ dramatická odmlka „to znamená, že jsou oba dobrý“ další dramatická odmlka „a vo to tady de“. Super objasnění záhady. Svou směnou se protrápí do konce, aby pak předal majk Epicovi, kterej si sice možná myslí, že je hvězdou večera on sám, ale jinak mu to s publikem jde přeci jen líp.
Mezitím, co u grillu se vraždí sršni v počtu asi dvaceti kusů a naopak se křísí jedna z místních slečen, které to ujíždělo s chlastem tak dlouho, až pro ní dojela sanitka, na pódiu se ve svižném sledu střídá Foggy Fogosh se svojí vizí undegroundovýho rapu ze srdce, hodně dobrej breakdance battle NGS vs Pentifull Crew a freestyle exhibice Mac Man vs Sweet. Nevěřil bych, že to kdy napíšu, ale takhle dobře jsem se u freestyleu nepobavil od dob, co se battlili Tafrob s Ideou. Vynikající! No a po Pat a Mat show už konečně Prago Union v tom nejklasičtějším intimním hávu. Kato + DJ Maro, tedy tak, jak to mají naši skalní najradši. A přesto, že hodina pokročila, zdálo se, že to zase funguje a energie proudí z pódia do publika a zase zpátky. Bylo to fajn.
Zdravíme zrzavýho a Hřebycka, zdravíme Ba2se a všechny další. Díky Markovi, že to nezabalil ani když nevyšlo počasí a díky všem, co v tom počasí dorazili. Bejt tam sami, byla by to fakt pruda. Snad zase někdy a snad vyjde i to počasí líp.

Zpět