News

Jak Prago lítali na křídlech, co znamenají vlaštovku

Jedna vlaštovka jaro nedělá. To už venku bylo, tak o něj ani nešlo. Víc jak sto vlaštovek v kategorii nejdelší let už ale něco nadělá. To něco je solidní účast v soutěži Red Bull Paper Wings. Původně jsem si jako ex šampipon sídliště Bohnice v hodu jakoukoliv vlaštovkou myslel, že zamíchám kartama pořadí. Výron kloubu a dlaha na prostředníčku se mi ale postavili do cesty. Ještě že tak. Ušetřili mě ostudy. Od dob vychytanejch brzdiček na vlaštovce z pyjáku a smrtící stíhačky z děrnýho štítku doba a technologie pokročili. Tady týpci na tabletech vychytávali manuály nejlepších způsobů skládání nebo rovnou na youtube sjížděli komu to nejlíp lítalo a toho styl se snažili bajtovat… Jo jo, vítej v době papírový.
V prosklenný aule ČVUT, katedry architektury bylo jak ve skleníku – vedro a smrádek. Vyhecovaný zápolení o krále vlaštovkáře spělo k vyvrcholení a blížil se i moment, kvůli kterýmu naše skupina intenzivně otesávala pazourek – blížil se akustickej koncert Prago Union. Kombo kontrabas + smyčec + akustika skleníku vystavilo šmytec hned v uvítací skladbě, ale pak už to šlapalo jak ďas. Bobski se špejlema, v několika kouskách doplněn o beatboxera Nastyho. Watcha s kontrabasem a basovkou bez efektů, Mrakofski bez šlapek, co koupil akustickou kytáru jen kvůli tobě, vlašťovko a Radimo bez delayů, samplů, samplerů… A vpředu samozřejmě Defski se svým rýmem a Marovski, skrečující jiný zvuky, než kdykoliv jindy. Byl to tak trochu jinej zážitek a soudě dle počtu, v jakým lidi vydrželi a intenzitě, s jakou podporovali nejen skladby, co zlidověli, ale třeba i funkovou improvizaci zvanou „Skit funk“, se to líbilo. Jak by řekl klasik: „ono to totiž PRCALO“. Jo, prcalo to velmi solidně a asi proto když byl po hodině konec, po kterém nebylo co přidávat, lidi řvali jak umanutý ještě několik minut.
Byla to naprostá paráda. Díky Honzovi a Adamovi a všem z Red Bullu za pozvání i lexus servis a díky Zdeňkovi Bláhovi za tyhle fotky, na kterejch to můžete zkouknout s náma. Jo a bude snad i video. Buřt a letu zdar.

Zpět