News

VAR v LBC (Casta, Liberec, Pátek 22.7.)

Jestli vám skoro geometrickej střed prázdnin a koncert v klubu připadá jako dost nepravděpodobnej průsečík na cestě za skvělým zážitkem, musím uznat, že jsme na tom dost podobně. Jenže teorie a praxe není to samý. Někdy naštěstí. A pokud nebydlíte na starém bělidle nebo u romatického potůčku, co se změnil v běsnící živel, ale jste rapová kapela na cestě na koncert, lehce netradiční počasí vám hraje do karet. Co se nakonec v pátek v liberecké Castě odehrálo byla bomba, co se dá srovnat snad jen s neuvěřitelným koncertem Prago v Mersey a koncertem Michaela Jacksona v Mockbě…
Už když začali místní oblíbenci BPM svůj set, bylo jasný, že dneska to prostě bude víc, než obvykle. A nejen proto, že v prvních i posledních řadách pištěli holky jak na Beatles. Atmosféra se totiž postupem času zahušťovala. Zahušťovala se tak dlouho, že šla postupem času spíš krájet, než dejchat. A když si zoufalý Lipo po konciku a premiéře několika skladeb z jeho chystaného sólo alba přiběhl pro triko, nevypadal, jak by 50 minut rapoval na stagi, ale jako by si dal 50 metrů v nedalekém bazénu na jeden nádech.
Když za to vzali Prago Union, nebyl to už ani bazén, ale podmořská jeskyně a ukazatel „vlhkost vzduchu“ mohli přepsat na „teplota vody“. Místo tagování si člověk vystačil s prstem a nemusel dejchat na okénko, stačila jakákoliv stěna, zbrocená kondenzovaným potem víc jak čtyř stovek přítomných skalních. Krom pecek, co zlidověli z alb HDP a Dezorient Express a papírové hostovačky s BPM došlo navíc i na ochutnávku z alba V Barvách a kdyby toho měli Prago v zásobě víc, mohli jsme si tu napsat jako závěr „a jestli neumřeli, rapujou v Castě dodnes“, protože pustit Prago zpátky do Prahy vypadalo jako to poslední, co by skvělé liberecké publikum chtělo.
Byla to paráda, Liberek Pyčo. Díky moc, zdravíme Paulieho, kterej to celý pořádal a zbytek BPM, zdravíme Pufaze aka Rudiho Voellera, co vyučoval rap a zdravíme celej Liberek, co přišel, viděl, zpotil se a podpořil.
RAP.

BPM ft. Kato – „Doba je jenom jedna“

Prago Union – „Ántré“

Prago Union – „Zvyřátka“

Zpět